Turfvesten

Turfwollen vesten met orgaanvormen en -kleuren

 

Turf en turfwol

Turfwol is schapenwol, waarin vezels van het in hoogveen voorkomende wollegras zijn meegeweven. Aangezien hoogveen een sterk conserverende werking heeft, geeft de turf die eruit gewonnen wordt, een afscherming voor mensen. Turf en turfwol worden daarom steeds meer aangewend waar mensen bloot staan aan elektrische of elektromagnetische straling, zoals in de buurt van zendmasten, of bij computers, of een sterk elektriciteitsnetwerk.
De vezels van de turf, die grotendeels bestaat aan vergane mosplantjes, zijn veel te kort om voor kleding gesponnen te worden. Alleen het wollegras dat ook in het hoogveen groeit, heeft vezels die lang genoeg zijn voor productie. En dan alleen nog uit hoogvenen die voorkomen rond en boven de Poolcirkel (Zweden, Finland). Dit wollegras heeft echter doordat het meegeconserveerd is, ook de inhullende en conserverende kwaliteiten van het hoogveen in zich verenigd, waardoor het geschikt wordt voor kleding met die eigenschappen. Het is alleen wat taai, waardoor het nog niet mogelijk is om er draden van te spinnen. Er wordt aan gewerkt om de vezel zo soepel te maken, dat alleen daarvan draad kan worden gesponnen, maar tot die tijd wordt het gesponnen in wol- of zijden draden. Dit gebeurt in Nederland op het Heilpedagogisch Instituut Breidablick in de Midden-Beemster, in de weverij en productie die valt onder stichting Turfpost.

 

LEVERVV1   LEVERVA1

                                                   Lever-gal vest

 

Orgaanvormen

Naast dat ze onze levensfuncties verzorgen, zoals hartslag, ademhaling, innerlijke fysiologie, hebben organen een werking op ons bewustzijn. Met het hart voelen we warmte en koude aan, met de nieren kunnen we gevoelens genereren, met de longen kunnen we ons met de buitenwereld verbinden, met de lever kunnen we ideeën en gedachten in ons leven inweven, en met de gal en milt kunnen we uitleven wat in onze wil leeft. Wanneer een orgaan niet goed functioneert, merken we dat aan ons gedrag. Door hun werkingen in het leven, hebben zij ook elk een specifieke vorm, en door hun bewustzijnswerkingen hebben zij ook elk een specifieke zielenkleuring.
In de Rune-Werkplaats is al veel ervaring opgedaan met de werkingen en vormen die van de verschillende organen uit kunnen gaan; dat vond plaats binnen de scholingsprojecten en opleidingen van de Jaspis cursussen. Deze konden daarom in de turfvesten als kleurende vormgebaren worden uitgewerkt.
Doel van deze vesten is enerzijds het lichaam voor te doen hoe het weer tot gezonde orgaanwerkingen kan komen. Anderzijds het aankweken van bewustzijn door specifieke orgaanvesten te dragen. Door de combinatie van de inhullende turfwol met wolvilt of zijde, wordt een optimalisatie van beide werkingen nagestreefd.
De vormen en substanties op en van de vesten zijn in ontwikkeling.
De vesten kunnen op maat worden gemaakt, of worden geleverd in de maten small, medium en large.

Kosten: € 295, – per vest, porto € 7, 50 .

Prijs incl. 6 % BTW.

LHARTVV1   LHARTVA1

                             Hart-longvest met wolvilt vormen

 

Hartlongvest zijde voor   Hartlongvest met zijde achter

                            Hart-long vest met vormen van zijde

 

NIERVA1

               Nieren vest

MILTVVO1  MILTVA2

                                                   Miltvest